Єдиний скарб у тебе - рідна мова, Заклятий для сусіднього хижацтва. Вона твого життя міцна основа, Певніша над усі скарби й багатства. П.Куліш

Мова — живий організм, який розвивається за своїми законами. Це нетлінний скарб століть, що передається від покоління до покоління і об’єднує минуле й прийдешнє. Це - спадкоємність не лише в межах роду, а й народу. Ще Вольтер писав, що всі основні європейські мови можна вивчити за шість років, а свою рідну мову треба вивчати все життя.

Сьогодні класні колективи ліцею з нагоди Дня української писемності та мови організували загальношкільний лінгвістичний арт-моб «Плекаймо мову!». Учні поширювали крилаті вислови про рідну мову відомих українських письменників, громадських та культурних діячів, видатних історичних постатей. Цим учні продемонстрували, що варто дбати про чистоту та красу рідної мови, пам’ятати про її вишуканість, гармонійність та милозвучність. Свято мови продовжили учні 3-11 класів виконавши цікаві завдання ХІХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Переможці шкільного етапу представлятимуть нашу школу і в районному конкурсі.

Об 11.00 учні та вчителі ліцею традиційно долучилися до масштабного національного флешмобу - написання радіо диктанту. Диктант начитував Олександр Авраменко – мовознавець, педагог, лінгвіст, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, автор шкільних підручників з української мови та літератури. Цьогорічна його назва «Крила України». За пунктуаційним навантаженням він був досить складним. Кращі роботи будуть відправлені для участі у всеукраїнському конкурсі.

А на завершення святкового дня своїми творчими здібностями поділились активісти ліцею під керівництвом ЗДВР Свид Н.Г. презентувавши відеоматеріали та розповівши про тернистий шлях нашої мови, історію її виникнення, читці декламували вірші та гуморески, акцентуючи увагу своїм виступом на важливості української мови в сучасному житті. Душевне виконання українських пісень та енергійні таночки запалили своєю енергетикою весь зал.

Змістовним та цікавим патріотичним акордом став мовознавчий турнір. Знання та ерудованість команд оцінювало журі в складі в.о. начальника відділу освіти Чаюк Л.М., директора школи Коваленко Н. П., вчителів української мови Мишак О.І. та Онацької Н.В. Змагаючись, учні ще раз довели, що рідна мова – це «мова єднання», братньої любові та поваги, взаємопідтримки й розуміння.

Цей День української писемності об’єднав дітей, вчителів і показав високий прояв почуття патріотизму, любові до рідної мови та своєї Батьківщини.

Фото

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.